Sat. May 18, 2024
ћирилица /латиница

ДОБРОВЉНИ ДАВАОЦИ КРВИ: Нама не смета а некоме можемо продужити живот

Аутор: ФИЛТЕР/М.К

Градско Удружење добровољних давалаца крви данас је организовало акцију у Источној Илиџи.

Добровољни давалац крви може бити свака здрава особа од 18 до 65 година. Од одлуке да се крв дарује, до коначног циља, потребно је испунити неколико корака. Важно је утврђивања нивоа хемоглобина јер постоје јасне границе на основу којих се одлучује може ли неко даровати крв.

За жене је доња граница 125, за мушкарце 135. Уколико се задовољи тај преглед, даваоц прелази на мјерење притиска, слушање рада срца и плућа. Љекар поразговара са даваоцем о његовом општем стању и онда се може дати крв“, појашњава др Јелена Стојановић – Лукић, шеф Службе трансфузије Источно Сарајево.

Преглед

Добровољни даваоци позивају све који су у могућности да им се придруже и учествују у сталном обнављању залиха крви у Источном Сарајеву.

 „Сматрам да је то добро и да ћу бити срећан ако помогнем некоме. Позвао бих све који могу да дарују крв, посебно моје вршњаке“, каже Павле Крајишник, 18-огодишњак који ове године први пут дарује крв.

 „Хумано је давати крв и свако ко је здрав ко може, мислим да би требао дати крв јер тако помажемо другим људима“, поручује Горан Мотика.

 „Зашто не бих кад могу некоме помоћи и продужити живот, а мени не смета“, каже Синиша Шувајло.

Даривање крви

Удружење добровољних давалаца крви Источно Сарајево постоји 24 године. Популаризација добровољног давалаштва и промоција права свих давалаца основни им је циљ. Планирају и електронску евиденцију сваке дароване дозе крви.

То конкретно значи да ће сваки даваоц у сваком тренутку моћи да зна гђе је његова крв и шта се са њом ради. База ће бити јединствена, транспрентна и значајна за наше даваоце“, рекла је Јелена Турунташ, члан  Удружења добровољних давалаца крви Источно Сарајево.

©citajfilter.com 2019-2023 * Оснивач и издавач: Centar media d.o.o. * Главни и одговорни уредник: Мира Костовић * Контакт: citajfilter@gmail.com