Mon. May 27, 2024
ћирилица /латиница

ГТИ кец-аутомобил ког су сви жељели

Kако се аутомобил претвара у легенду? У најкраћим цртама, одговор на ово питање води у два правца. Или је то аутомобил који су сви имали, или пак онај ког су сви жељели. Захваљујући фабрици у Вогошћи, Голф 1 је постао и локална легенда, али је прави објекат жеља био километрима западније, у Волфсбургу и звао се Голф ГТИ. Од када је представљен 1975. године, па све до данас, овај аутомобил је поставио и одржавао златни стандард своје класе и тако постао једна од Фолксвагенових највећих икона.

С обзиром да основна верзија Голфа 1 од 50 KС у то време није имала диск кочнице напријед, већ добоше, да није било серво појачивача, електричних прскалица шофершајбне, гријача задњег стакла, рикверц свјетала и да су гуме биле дијагоналне, ГТИ је изгледао као возило са друге планете.

Поента је била да се понуди практичан ауто који ће бити употребљив за свакодневне активности, али са перформансама спортских машина.

Умјесто стандардних 75 КС бензинац запремине 1,6 литара је постизао чак 110 коњских снага. Са данашњег аспекта то није много, али у то вријеме на 810 килограма тешком ауту је било више него муњевито. Максимална брзина му је била 182 км/х, а из стања мировања до “стотке” је стизао за 9,2 секунде.

ГТИ се визуелно доста разликовао од класичних верзија. Имао је шире тринаестице димензија 175/70, црвени оквир на предњој масци, спојлер испод предњег браника, као и црну фолију на вратима гепека. Унутра су то биле спортске “кадице”, инструменти са обртомјером, алуминијумски трокраки волан и ручица мјењача у облику голф лоптице. Кадар из маркетиншког одјељења није предвиђао свијетлу будућност за Голф ГТИ, али, десило се управо супротно – ауто је врло брзо постао веома популаран, не само међу спортистима који су га масовно користили на ауто-тркама, већ и међу тјунерима.

Голф ГТИ био је препознатљив по бројним детаљима, али се два ипак посебно истичу. У питању су карирана сједишта и ручица мјењача у облику лоптице за голф. За њих је одговорна прва Фолксвагенова дизајнерка Гунхилд Лиљеквист. Прије доласка у Волфсбург 1964. оцртавала је порцелан и дизајнирала кутије за бомбоне.

С обзиром на претходно искуство, била је донекле суздржана и није дозволила да се њен рад претвори у карикатуру са ретровизорима. Њене идеје су еволуирале у два ситна, једноставна елемента. Инспирацију за карирана сједишта нашла је у својим путовањима по Великој Британији, у шаблонима квалитетних текстилних материјала на које је наилазила. Идеја о голф лоптици на ручици за мјењач је дошла много спонтаније него сједишта. “Само сам гласно изразила моје асосцијације на спорт. Шта мислите о голф лоптици?”.

Њене иновације у свету аутомобила се нису зауставиле на ентеријеру ГТИ-ја. Kроз стварање јединственог Голфа открила је бисерну фолију која се прелива на подлогу аутомобила како би добила посебну завршницу. Ова њена иновација је довела до детаља који је данас незаобилазан у аутомобилима – металик боју.

ГТИ кец представља неку врсту динамичне временске капсуле за све оне возаче који би да се врате на оно што ауто заиста јесте.

©citajfilter.com 2019-2023 * Оснивач и издавач: Centar media d.o.o. * Главни и одговорни уредник: Мира Костовић * Контакт: citajfilter@gmail.com