Sat. Apr 20, 2024
ћирилица /latinica

Voda se Sarajevu ne prodaje od prošle godine

Izvor: Srna

Načelnik opštine Istočno Novo Sarajevo Ljubiša Ćosić izjavio je danas da je do otežanog vodosnabdijevanja ove lokalne zajednice i opštine Istočna Ilidža došlo usljed veoma loše hidrometeorološke situacije na izvorištu “Tilava”, a ne zbog prodaje vode Sarajevu.

Ćosić je rekao da je ugovor o prodaji viškova vode gradu Sarajevu prekinut u maju 2018. godine, te da od tada voda nije ni isporučivana u taj grad.

Sve spekulacije u vezi sa prodajom vode Sarajevu nisu tačne i lako se mogu provjeriti. Nije korektno ukoliko neko namjerno širi takve neistinite informacije”, poručio je Ćosić.

On je pojasnio da je normalni kapacitet vrela “Tilava”, iz kojeg se ove opštine snabdijevaju, od 100 do 200 litara vode u sekundi, a u ovom momentu taj prosjek je smanjen na 70 litara u sekundi, pa zato dolazi do smanjenja pritiska, posebno u višim zonama.

Prema njegovim riječima, tokom zime biće napravljen plan kaptiranja novih vrela na području Istočnog Novog Sarajeva, ali i nekih drugih opština, s ciljem jačanja sistema vodosnabdijevanja.

Rukovodilac Sektora projektovanja i razvoja u preduzeću “Vodovod i kanalizacija” /ViK/ Istočno Sarajevo Vesna Kapetina rekla je da je trenutni dotok vode u vrelu “Tilava” pao na ispod 80 litara u sekundi, a da je prosječna potrošnja u ove dvije opštine oko 150 litara u sekundi, u nekim djelovima dana dođe i do 200 litara, dok je noćna potrošnja na nivou od oko 80 litara u sekundi.

Mi ne pravimo redukcije jer želimo da sačuvamo sistem i da uvijek bude pod nekim pritiskom vode. Ako bi počeli sa redukcijama i određene zone isključivali sa mreže, onda prilikom puštanja vode može doći do kvarova u sistemu, odnosno do pucanja cijevi. Restrikcije bi nam donijele više štete nego koristi”, ukazala je Kapetina.

©citajfilter.com 2019-2023 * Osnivač i izdavač: Centar media d.o.o. * Glavni i odgovorni urednik: Mira Kostović * Kontakt: citajfilter@gmail.com