Sun. May 19, 2024
ћирилица /латиница

Вода се Сарајеву не продаје од прошле године

Извор: Срна

Начелник општине Источно Ново Сарајево Љубиша Ћосић изјавио је данас да је до отежаног водоснабдијевања ове локалне заједнице и општине Источна Илиџа дошло усљед веома лоше хидрометеоролошке ситуације на изворишту “Тилава”, а не због продаје воде Сарајеву.

Ћосић је рекао да је уговор о продаји вишкова воде граду Сарајеву прекинут у мају 2018. године, те да од тада вода није ни испоручивана у тај град.

Све спекулације у вези са продајом воде Сарајеву нису тачне и лако се могу провјерити. Није коректно уколико неко намјерно шири такве неистините информације”, поручио је Ћосић.

Он је појаснио да је нормални капацитет врела “Тилава”, из којег се ове општине снабдијевају, од 100 до 200 литара воде у секунди, а у овом моменту тај просјек је смањен на 70 литара у секунди, па зато долази до смањења притиска, посебно у вишим зонама.

Према његовим ријечима, током зиме биће направљен план каптирања нових врела на подручју Источног Новог Сарајева, али и неких других општина, с циљем јачања система водоснабдијевања.

Руководилац Сектора пројектовања и развоја у предузећу “Водовод и канализација” /ВиК/ Источно Сарајево Весна Капетина рекла је да је тренутни доток воде у врелу “Тилава” пао на испод 80 литара у секунди, а да је просјечна потрошња у ове двије општине око 150 литара у секунди, у неким дјеловима дана дође и до 200 литара, док је ноћна потрошња на нивоу од око 80 литара у секунди.

Ми не правимо редукције јер желимо да сачувамо систем и да увијек буде под неким притиском воде. Ако би почели са редукцијама и одређене зоне искључивали са мреже, онда приликом пуштања воде може доћи до кварова у систему, односно до пуцања цијеви. Рестрикције би нам донијеле више штете него користи”, указала је Капетина.

©citajfilter.com 2019-2023 * Оснивач и издавач: Centar media d.o.o. * Главни и одговорни уредник: Мира Костовић * Контакт: citajfilter@gmail.com