Mon. May 20, 2024
ћирилица /латиница

Вакцинација против грипа почеће до 10. новембра

Аутор: ФИЛТЕР/ М.К

Сезона грипа код нас почиње у новембру и траје до априла.Љекари упозоравају на повећан опрез.

Од вируса грипа обољети могу сви, али посебно су угрожене особе старије од 65 година, пацијенти на хемодијализи, пацијенти са ослабљеним имунолошким системом, дијабетичари, хронични болесници и дјеца у предшколским установама.

Др Жанка Ерановић, начелник Одјељења за инфективне болести у Болници „Србија“ упозорава на могуће компликације које вирус грипа изазива у организму.

Упала уха, синуса, плућа која може бити примарна вирусна и секундарна бактеријска, костобоља, проблеми са срцем и другим органима. Нарочито су осјетљиве старије особе са падом имуних општих снага и у слабијој кондицији. Они се могу опорављати мјесецима јер је плућна функција оптерећена.

Ерановићева као важне превентивне мјере наводи довољно сна, витамина, топлих напитака, шетњу те избјегавање блиског контакта у затвореном колективу.

Најбоља превенција је ипак вакцинација.

У Институту за заштиту јавног здравства потврђују да вакцине ускоро стижу а да би вакцинација у свим домовима здравља требала почети крајем наредне седмице.

Набављено је 15 хиљада доза за категорије које имају право на бесплатну вакцинацију и они се вакцинишу у домовима здравља. Набављене су и 3 хиљаде вакцина за оне који се желе вакцинисати по личном избору, а за то ће платити 22 KМ, рекла је у изјави за Елта телевизију др Нина Родић-Вукмир, начелник Службе за епидемиологију у Институту за јавно здравство РС.

Они који се вакцинишу по личном избору то ће моћи урадити у Институту за јавно здравство РС сваки дан од 8 до 14. Није потребна никаква документација осим здравствене кљижице у коју би било добро да се упише евиденција о ванкцинацији.“

Све здравствене установе у РС Институту за јавно здравство Српске од почетка октобра до краја априла достављају седмичне извјештаје о појави грипе и сличних обољења.

Само у периоду од 21. до 27. октобра пријављено 560 обољења сличних грипи, те 3 обољела од тешке акутне респираторне инфекције.

Ко има право на бесплатну вакцину?

Право на бесплатну вакцину против грипа имају пацијенти на хемодијализи, обољели од шећерне болести, пацијенти који су лијечени кардиохирушким методама лијечења, ХИВ позитивне особе и обољели од АИДС-а, дјеца лијечена од реуматске грознице са промјенама на срцу, дјеца обољела од цистичне фибриозе плућа.

Право на бесплатну вакцину такође имају запослени на инфективним клиникама, и јединицама интензивне медицине, особе које болују од мишићне дистрофије и мултипле склерозе, особе које су завршиле са хемотерапијом и домови за лица са посебним потребама.

©citajfilter.com 2019-2023 * Оснивач и издавач: Centar media d.o.o. * Главни и одговорни уредник: Мира Костовић * Контакт: citajfilter@gmail.com