Wed. Dec 8, 2021
ћирилица /latinica

Boračka organizacija INS obilježila Mitrovdan

Izvor: SRNA

Boračka organizacija opštine Istočno Novo Sarajevo obilježila je danas krsnu slavu Mitrovdan, a tim povodom služena je liturgija u Crkvi Svetog Đorđa u Miljevićima, kao i parastos poginulim borcima, te položeni vijenci na centralnom krstu Vojničkog groblja.

Predsjednik Predsjedništva Boračke organizacije Istočno Novo Sarajevo Dragiša Tuševljak rekao je da je slava Boračke organizacije prilika da se oda pomen poginulim saborcima i dodao da mu je izuzetno drago što se i na današnje obilježavanje odazvao veliki broj boraca.

“To potvrđuje da Boračka organizacija ima dobre rezultate i da dobro radi”, naglasio je Tuševljak.

Tuševljak je naveo da Opštinska boračka organizacija godišnje od opštine Istočno Novo Sarajevo dobije 25.000 KM, a od grada Istočno Sarajevo 24.000 KM, te da sa tim sredstvima sredstvima pomažu saborce i porodice poginulih boraca.

On je dodao da sa Gradskom i Opštinskom upravom imaju izuzetno dobru saradnju, kao i sa Ministarstvom rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske.

“Nismo zadovoljni što u poslijeratnom periodu nismo uspjeli da izgradimo lik srpskog borca u društvu, u kojem bi on bio priznatiji, kao što ni sama Boračka organizacija u društvu nema mjesto koje joj pripada”, ukazao je Tuševljak.

On je rekao da je Boračka organizacija radila mnogo na zbrinjavanju porodica poginulih boraca, na šta su u toj organizaciji ponosni, ali da nisu zadovoljni dinamikom zapošljavanja demobilisanih boraca, kao najugroženije kategorije, niti visinom boračkog dodatka.

“Nadam se da će u narednom periodu biti pokrenuta inicijativa za izmjene i dopune zakona u kojem bi se uvela pravičnija kategorizacija koja bi imala borce prve i druge kategorije, a sve ostale kategorije bile bi samo učesnici rata. Tako bi se dobila sredstva koja bi omogućila zaslužnim borcima veći borčaki dodatak, kao i pravedniju raspođelu ostalih sredstava”, poručio je Tuševljak.

Načelnik opštine Istočno Novo Sarajevo Ljubiša Ćosić rekao je da su Boračka organizacija i civilne strukture opštine toliko međusobno povezane da se slava ove organizacije jednako posmatra kao i Dan opštine.

“Ovi ljudi koji su se okupili danas, najzaslužniji su za stvaranje naše lokalne zajednice, na šta svaki dan ukazujemo, a ne samo na neke važne datume”, naglasio je Ćosić.

Ćosić je istakao da Opštinska uprava ima odličnu saradnju sa Boračkom organizacijom i da sve aktivnosti sprovode zajedno.

“Mislim da smo na dobrom putu da u narednih nekoliko mjeseci zaposlimo i posljednjeg demobilisanog invalida. Kada je riječ o zapošljavanju članova porodica poginulih boraca, taj trend pratimo i kroz proces prijema pripravnika u kojem je i određeni broj djece iz te kategorije”, rekao je Ćosić.

Kada je riječ o stambenom zbrinjavanju porodica poginulih boraca, Ćosić je naglasio da bi u narednih 15 dana trebalo da bude riješeno stambeno pitanje šest porodica, te da će uskoro biti objavljen tender za izgradnju 24 stana u kojima će stambeno rješenje naći jedan broj porodica poginulih boraca, ratnih vojnih inavalida i demobilisanih boraca.

Filter 2019