Sat. May 18, 2024
ћирилица /латиница

Борачка организација ИНС обиљежила Митровдан

Извор: СРНА

Борачка организација општине Источно Ново Сарајево обиљежила је данас крсну славу Митровдан, а тим поводом служена је литургија у Цркви Светог Ђорђа у Миљевићима, као и парастос погинулим борцима, те положени вијенци на централном крсту Војничког гробља.

Предсједник Предсједништва Борачке организације Источно Ново Сарајево Драгиша Тушевљак рекао је да је слава Борачке организације прилика да се ода помен погинулим саборцима и додао да му је изузетно драго што се и на данашње обиљежавање одазвао велики број бораца.

“То потврђује да Борачка организација има добре резултате и да добро ради”, нагласио је Тушевљак.

Тушевљак је навео да Општинска борачка организација годишње од општине Источно Ново Сарајево добије 25.000 KМ, а од града Источно Сарајево 24.000 KМ, те да са тим средствима средствима помажу саборце и породице погинулих бораца.

Он је додао да са Градском и Општинском управом имају изузетно добру сарадњу, као и са Министарством рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске.

“Нисмо задовољни што у послијератном периоду нисмо успјели да изградимо лик српског борца у друштву, у којем би он био признатији, као што ни сама Борачка организација у друштву нема мјесто које јој припада”, указао је Тушевљак.

Он је рекао да је Борачка организација радила много на збрињавању породица погинулих бораца, на шта су у тој организацији поносни, али да нису задовољни динамиком запошљавања демобилисаних бораца, као најугроженије категорије, нити висином борачког додатка.

“Надам се да ће у наредном периоду бити покренута иницијатива за измјене и допуне закона у којем би се увела правичнија категоризација која би имала борце прве и друге категорије, а све остале категорије биле би само учесници рата. Тако би се добила средства која би омогућила заслужним борцима већи борчаки додатак, као и праведнију распођелу осталих средстава”, поручио је Тушевљак.

Начелник општине Источно Ново Сарајево Љубиша Ћосић рекао је да су Борачка организација и цивилне структуре општине толико међусобно повезане да се слава ове организације једнако посматра као и Дан општине.

“Ови људи који су се окупили данас, најзаслужнији су за стварање наше локалне заједнице, на шта сваки дан указујемо, а не само на неке важне датуме”, нагласио је Ћосић.

Ћосић је истакао да Општинска управа има одличну сарадњу са Борачком организацијом и да све активности спроводе заједно.

“Мислим да смо на добром путу да у наредних неколико мјесеци запослимо и посљедњег демобилисаног инвалида. Kада је ријеч о запошљавању чланова породица погинулих бораца, тај тренд пратимо и кроз процес пријема приправника у којем је и одређени број дјеце из те категорије”, рекао је Ћосић.

Kада је ријеч о стамбеном збрињавању породица погинулих бораца, Ћосић је нагласио да би у наредних 15 дана требало да буде ријешено стамбено питање шест породица, те да ће ускоро бити објављен тендер за изградњу 24 стана у којима ће стамбено рјешење наћи један број породица погинулих бораца, ратних војних инавалида и демобилисаних бораца.

©citajfilter.com 2019-2023 * Оснивач и издавач: Centar media d.o.o. * Главни и одговорни уредник: Мира Костовић * Контакт: citajfilter@gmail.com