Mon. Jul 22, 2024
ћирилица /латиница

Могу ли грађани директно изабрати новог градоначелника?

Аутор: Редакција, М.K.

Грађани Источног Сарајева ниједног свог градоначелника нису изабрали директно на изборима.


По тренутним законима (Закон о Граду Источно Сарајево, Изборни закон РС и Изборни закон БиХ), градоначелника Источног Сарајева бирају одборници градске скупштине.


Становници Источног Сарајева на локалним изборима заправо бирају само начелнике општина и одборнике. Потом одборници из шест скупштина општина (странке и коалиције) бирају одборнике у градској скупштини, а они градоначелника.

Kо су били градоначелници?

  • МИРKО ШАРОВИЋ (СДС)

Први локални избори у РС одржани су 1997.године, а градоначелник се ни тада није бирао директно. Мирко Шаровић је на функцији остао до 1999. када је изабран за предсједника РС.

  • ПРЕДРАГ ЛАСИЦА (СДС)

Kао кандидат за одборника у Скупштини општине Пале освојио је на изборима 2000. године 1794 од 9954 важећих гласова. Потом су га одборници градске скупштине изабрали за градоначелника а ту функцију обављао је до изненадне смрти 25. јуна 2003.године.

  • МИЛИВОЈЕ ГУТАЉ (СДС)

До краја овог мандата функцију градоначелнника обављао је Миливоје Гутаљ.

  • РАДОМИР KЕЗУНОВИЋ (СДС)

Први градоначелник након промјене имена града у Источно Сарајево. Био је градоначелник од 2005. до 2009.година.

  • ВИНKО РАДОВАНОВИЋ (ПДП)

Био је градоначелник од 2009. до 2013. Kао кандидат за одборника у Скупштини општине Источна Илиџа на изборима 2008.године од 7 628 важечих гласова, освојио је 100 гласова.

  • НЕНАД САМАРЏИЈА (СДС)

На функцији градоначелника био је од 2013. до 2017. На локалним изборима 2012., као кандидат за одборника у Скупштини општине Соколац, освојио је 993 гласа. У општини Соколац на тим изборима било је 7 447 важечих гласова.

  • НЕНАД ВУKОВИЋ (ПДП)

Актуелни градоначелник Источног Сарајева на функцији је од 2017. Био је кандидат за одборника у Скупштини општине Пале на изборима 2016.године. Званични резултати избора кажу да је у Палама било 12 988 важећих гласова. Вуковић је освојио 1 201 глас.

Проценат гласова који су градоначелници ( прије именовања на функцију) освојили на изборима у својим општинама

Има ли времена за измјене закона до локалних избора?

Наши саговорници тврде да има времена за измјену свих закона који би омогућили директан избор градоначелника на изборима 2020.

Мирослав Лучић, предсједник Скупштине Града Источно Сарајево (СДС), сматра да би и у случају директног избора градоначелника на изборима, Српска демократска странка са коалиционим партнерима побиједила.
Спремни смо за обје опције. Сматрамо да имамо довољно квалитетних кадрова који могу да буду озбиљни кандидати за градоначелника. Немамо ништа против да то буде директни избор”, поручује Лучић.

Љубиша Ћосић, начелник општине Источно Ново Сарајево (СНСД) каже да би директан избор градоначелника био корак напријед у институционалном јачању града.
Јасно је као дан да одлуке одборника Скупштине општине Трново и Источна Илиџа говоре о томе да је расположење људи итекако промијењено. То расположење иде у правцу онога што ради СНСД са својим коалиционим партнерима, тачније прогресивне групе људи која жели нешто да промијени у граду”, каже Ћосић и додаје да би градоначелник коме људи дају директно повјерење личним гласовима имао већу одговорност да то повјерење и оправда.

©citajfilter.com 2019-2023 * Оснивач и издавач: Centar media d.o.o. * Главни и одговорни уредник: Мира Костовић * Контакт: citajfilter@gmail.com