Sun. Sep 27, 2020
ћирилица /latinica

Tragedija porodice Galinac – sjećanje na žrtve NATO bombardovanja

U Istočnom Sarajevu je obilježen Dan sjećanja na žrtve NATO bombardovanja Republike Srpske.

Devetog septembra 1995.godine poginuli su brat i sestra Galinac, Radmila i Radenko, prve žrtve bombarovanja.

Tog dana vraćali su se sa groba brata Radovana koji je poginuo 15 dana ranije. Na putu ka Vogošći naišli su na krater avio-bombe koja je tu pala samo par minuta ranije.

Automobil u kome su bili brat i sestra vozio je Borislav Kondić. Sjeća se da je, kada su primijetili da avion ponovo nadlijeće, bilo kasno.

Borislav Kondić

Bili smo u čitavoj toj detonaciji i letjeli smo u zrak. Pao sam na isto mjesto na kome sam i stajao. Onda je avion ponovo nadletio i sa topom od 20 mm pogodio vozilo na tri mjesta“, priča Kondić.

Porodica Galinac nije jedina koju je zadesila tragedija, ali jedna je od rijetkih koja je u samo 15 dana izgubila troje đece. Otac i majka Radovana, Radenka i Radmile, ostali su 1995. godine sa snahom i dva unuka.

Baka Mirjana danas živi sa snahom i jednim unukom. Drugi je na talnom liječenju u jednoj ustanovi. Njena jedina želja danas je da se unuk zaposli.

Mirjana Galinac

 „Žalosno da nema moje dijete od ovolike moje tragedije da nađe posao nigđe.

I to bi mu trebalo nešto lakše jer ima urođenu manu vratne kičme.“

Polaganjem cvijeća na spomenik Galincima, te svečanom akademijom posvećenom  svim žrtvama, obilježeno je stradanje vojnika i civila koji su poginuli od NATO bombi.

Od 31. avgusta do 13. septembra 1995. godine, 400 aviona NATO saveza na Republiku Srpsku bacili su  1 024 bombe, više od 10 hiljada tona eksploziva. Ubijeno je 46 vojnika i više od 50 civila.

Filter 2019