Wed. Sep 30, 2020
ћирилица /латиница

Трагедија породице Галинац – сјећање на жртве НАТО бомбардовања

У Источном Сарајеву је обиљежен Дан сјећања на жртве НАТО бомбардовања Републике Српске.

Деветог септембра 1995.године погинули су брат и сестра Галинац, Радмила и Раденко, прве жртве бомбаровања.

Тог дана враћали су се са гроба брата Радована који је погинуо 15 дана раније. На путу ка Вогошћи наишли су на кратер авио-бомбе која је ту пала само пар минута раније.

Аутомобил у коме су били брат и сестра возио је Борислав Kондић. Сјећа се да је, када су примијетили да авион поново надлијеће, било касно.

Борислав Kондић

Били смо у читавој тој детонацији и летјели смо у зрак. Пао сам на исто мјесто на коме сам и стајао. Онда је авион поново надлетио и са топом од 20 мм погодио возило на три мјеста“, прича Kондић.

Породица Галинац није једина коју је задесила трагедија, али једна је од ријетких која је у само 15 дана изгубила троје ђеце. Отац и мајка Радована, Раденка и Радмиле, остали су 1995. године са снахом и два унука.

Бака Мирјана данас живи са снахом и једним унуком. Други је на талном лијечењу у једној установи. Њена једина жеља данас је да се унук запосли.

Мирјана Галинац

 „Жалосно да нема моје дијете од оволике моје трагедије да нађе посао нигђе.

И то би му требало нешто лакше јер има урођену ману вратне кичме.“

Полагањем цвијећа на споменик Галинцима, те свечаном академијом посвећеном  свим жртвама, обиљежено је страдање војника и цивила који су погинули од НАТО бомби.

Од 31. августа до 13. септембра 1995. године, 400 авиона НАТО савеза на Републику Српску бацили су  1 024 бомбе, више од 10 хиљада тона експлозива. Убијено је 46 војника и више од 50 цивила.

Filter 2019