Mon. Sep 28, 2020
ћирилица /латиница

Додик: Не бјежим ни од једног разговора

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик потврдио је да је прихватио позив комесара ЕУ за сусједску политику и преговоре о проширењу Јоханеса Хана да присуствује састанку чланова Предсједништва БиХ у Бриселу, истичући да не бјежи ни од једног разговора.

– Колико видим, господа из Сарајева сада имају неке услове, уноси се једна димензија у којој се унапријед намеће шта ко треба да прихвати или не. Наравно да је то немогуће – изјавио је Додик новинарима у Требињу.

Он је истакао да Република Српска никада није рекла да не треба сарађивати са НАТО-ом.

– Ми разумијемо шта је та велика војна интеграција и спремни смо да сарађујемо на нивоу на којем Србија сарађује о том питању. Прејудицирати чланство, апсолутно је нешто што је наметнуто – нагласио је Додик.

Одговарајући на питање о одбијању предсједавајућег Предсједништва БиХ Жељка Комшића и бошњачког члана Предсједништва Шефика Џаферовића да дођу на разговор у Брисел, Додик је рекао да је то њихово и да они покушавају да се понашају славодобитно у смислу: “Слушај ти Хан, реци ти Додику да то прихвати па ћемо ми доћи”.

– Шта да ја коментаришем ту? Шта ту рећи, мислим невјероватно. Ја немам појма ни кад је састанак, ја сам само пристао да ћу доћи, кад год они хоће ја ћу доћи. Предвиђено је да се, колико сам ја разумио, што подразумијева могућност да нисам у праву, одржи сједница Предсједништва у Бриселу. Каква је то земља гдје највиши орган власти засједа у другој земљи, на другом мјесту? Шта се овдје дешава – упитао је Додик.

Он је нагласио да нико не може Републици Српској ускратити чињеницу да је хтјела да партиципира у заједничким институцијама.

– Зашто су они одлучили да је њима важније то да некога натјерају на понашање у будућности, то је неко друго питање. Али, то јер немогуће, БиХ не може на томе функционисати. Нико не бјежи од тога, ни Зоран Тегелтија да сутра на првој сједници новог Савјета министара буде приједлог акционог националног плана, али право тог Савјета министара је да одлучује, а не да ја или Комшић или неко други сада каже да тако мора бити – навео је Додик.

Он је додао да треба договорити конзистентно понашање, а то је – Савјет министара, дефинисати односе с НАТО-ом и одлучивати у капацитету какав постоји за рад Савјета министара и бавити се осталим питањима.

– Многе ствари стоје – указао је Додик.

Повезане вијести:

Filter 2019